Auteursrecht: gebruik niet zomaar online beelden

Na uren gewerkt te hebben aan een goede tekst voor een blog is het is erg verleidelijk: snel een geschikte afbeelding erbij zoeken met Google. Niet de meest handige oplossing! Op bijna alle afbeeldingen die op internet te vinden zijn rust namelijk auteursrecht. Welke afbeeldingen zijn dan wel veilig te gebruiken?

Auteursrecht

Vrijwel alle afbeeldingen en foto's op internet zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit houdt in dat afbeeldingen niet zonder toestemming van de maker gebruikt mogen worden. Dus ongevraagd afbeeldingen bewerken of gebruiken voor een blog is niet toegestaan. Bovendien gelden er vaak ook nog andere rechten op foto's. Als er een persoon gefotografeerd is geldt ook het portretrecht, en logo's van merken vallen onder het merkenrecht. 

Toestemming vragen

Om een afbeelding zonder problemen te gebruiken is er dus toestemming van de maker nodig. Dit kan door simpelweg een e-mail te sturen naar de website waar de foto op staat. Vaak vinden kleine organisaties en bedrijven het niet zo'n probleem als foto's van hun website worden overgenomen. Voorwaarde is meestal wel dat er terug moet worden gelinkt naar die site of dat er naar de organisatie wordt verwezen in het blogartikel. Is een blogartikel bijvoorbeeld gewijd aan een bepaald evenement, dan zijn de organisatoren vaak meer dan bereid om foto's in hoge resolutie toe te sturen.

Vrijwel alle afbeeldingen en foto's op internet zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit houdt in dat afbeeldingen niet zonder toestemming van de maker gebruikt mogen worden.

Stockfoto's gebruiken

Een andere oplossing is om foto's van gratis stockfoto websites te halen. Ook hier kunnen wat haken en ogen aanzitten, sommige stockfoto sites hebben hun eigen voorwaarden waaronder de foto's gebruikt mogen worden. Over het algemeen is het zo dat nooit het auteursrecht op een foto verkregen kan worden, foto's mogen alleen zonder betaling gebruikt worden. Een goede site is Freerange. Voordat de foto's te downloaden zijn moet er echter wel een account aangemaakt worden. Ook bij RGBstock is registratie vereist. Wel de moeite waard, want de site bevat een stuk of 66.000 kwalitatief hoogwaardige stockfoto's.

Creative Common licentie

Kunt u niet vinden wat u zoekt op de stockfoto sites? Probeer dan eens te zoeken via Creative Commons Search. Deze website doorzoekt alle afbeeldingen die een Creative Common-licentie bevatten op sites als Flickr en Fotopedia. Deze afbeeldingen mogen alleen gebruikt worden wanneer er een naamsvermelding van de maker bij geplaatst wordt. Verstandig is wel om op de website zelf nog even de licentie te controleren en te kijken wat wel en niet mag met de afbeelding. Soms is het namelijk niet toegestaan om de afbeelding te bewerken.

Zelf foto's maken

Om van al het gedoe rond auteursrecht en naamsvermelding af te zijn is het natuurlijk ook een hele goede optie om zelf foto's te maken. Wel iets meer werk, maar met de 100% zekerheid dat er geen schadeclaim in de brievenbus valt!

Meer informatie?

Meer weten over contentcreatie? Stel ons dan gerust uw vraag!

Elwin en Jeffrey achter de computer
Lees ook

Verslag Accessibility 27 juni - Blind websites bezoeken