• Home
  • Blog
  • VieCuri.nl heeft het Waarmerk drempelvrij.nl

Primeur! VieCuri.nl als eerste ziekenhuiswebsite beloond met Waarmerk drempelvrij.nl

VieCuri is het eerste ziekenhuis in Nederland dat voldoet aan de Drempelvrij-richtlijnen. De website VieCuri.nl is geoptimaliseerd als toegankelijke website en door de (externe) inspectie-instelling Stichting Accessibility, na het uitvoeren van een audit, beloond met het Waarmerk drempelvrij.nl. VieCuri.nl voldoet aan de zogenaamde AA-richtlijnen; een garantie dat iedereen er gebruik van kan maken, inclusief mensen met een beperking.

De allereerste toegankelijke ziekenhuissite

Stichting Accessibility begeleidt meerdere ziekenhuizen in het toegankelijk maken van haar websites, maar heeft het kwaliteitskeurmerk nog niet eerder uitgegeven. De audit van VieCuri.nl verliep voorspoedig. Na het wijzigen van slechts enkele ‘puntjes op de i’ is VieCuri het eerste ziekenhuis dat een certificaat van toegankelijkheid in ontvangst neemt.

Certificaat Waarmerk drempelvrij.nl

De patiënt staat centraal

Het Waarmerk drempelvrij.nl is een prachtige beloning voor de inspanningen die VieCuri en Perplex uitvoeren in het centraal stellen van de patiënt.

In de zomer van 2015 is gestart met de realisatie van de nieuwe website. Het prototype daarvan is eerst uitvoerig getest door ruim 100 personen, waaronder betrokken mensen uit de regio en medewerkers. De resultaten en feedback zijn meegenomen tijdens de doorontwikkeling naar een daadwerkelijke website: aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik. Om de toegankelijkheid te vergroten, is niet alleen voldaan aan de voorwaarden voor het Waarmerk, maar is de website ook uitgebreid met een vertaal- en voorleesfunctie.

Case: VieCuri.nl

Fedosja vertelt:

“Al bij de kick-off van het project werd de wens uitgesproken om het Waarmerk drempelvrij.nl te behalen en hier zijn we dan ook sinds de start in 2015 mee bezig geweest. In de designfase lag de focus op de balans tussen accessibility en usability. Denk hierbij aan de juiste contrasten, een logische en voorspelbare manier van navigeren en een prettige omgeving met sfeer en functie.

Tijdens de technische realisatie lag de focus meer op de combinatie van accessibility, usability, vindbaarheid en SEO-vriendelijkheid. Hierbij was het doel om de website niet alleen voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines drempelvrij te maken.

  

Tot slot speelt content op de website een onmisbare en bepalende rol. We hebben VieCuri ondersteund door te voorzien in een cursus Schrijven voor het web en te adviseren bij het opmaken en invullen van webpagina’s. Zowel met het oog op accessibility als SEO-vriendelijkheid.

Met het behalen van het Waarmerk krijgen we de bevestiging dat we er samen met VieCuri in geslaagd zijn de gestelde eisen en voorwaarden om te zetten in een toegankelijke, fijne en gebruiksvriendelijke website. Een website die voor iedere bezoeker te begrijpen en te gebruiken is. Wat mij betreft een welverdiende kroon op het werk, zowel voor VieCuri als voor Perplex.”

Wie volgt?

Begin dit jaar is de Tweede Kamer ingestemd met het VN-verdrag gelijke rechten voor mensen met een beperking. Daardoor is nu bij wet geregeld dat overheidsorganisaties websites nog in 2016 toegankelijk dienen te maken. Bedrijven kunnen geleidelijk beginnen met eenvoudige aanpassingen, er wordt nog vastgesteld wat dit in de praktijk betekent.

Kies voor een toegankelijke website

Begin dit jaar is bij wet geregeld dat overheidsorganisaties websites nog in 2016 toegankelijk dienen te maken. 

Lees ook

Perplex is partner van How To Make It Work