• Home
  • Blog
  • Global Accessiblity Awareness Day

5 tips voor een drempelvrijere website!

Het is vandaag (de derde donderdag van mei) Global Accessibility Awareness Day! Om dat te vieren helpen we u met 5 tips om uw website toegankelijker te maken.

Waarom accessibility?

Tegenwoordig consumeren we content op het internet bijna zonder er bij na te denken. Voor het grote publiek is dit heel positief want informatie op websites is steeds duidelijker te vinden. Maar wat als iemand slechtziend is? Of geen muis kan gebruiken? Ook al is de content heel duidelijk, de website is voor zo’n persoon helemaal niet te raadplegen. Gelukkig zijn er simpele manieren om uw website toegankelijker te maken voor iedereen.

Tip 1: Kijk mama, zonder muis

Een van de makkelijkste toegankelijkheidstesten die u kunt doen, is het navigeren door de website zonder gebruik te maken van een muis. Gebruik de Tab-toets om van knop naar knop te springen (Shift + Tab om terug te gaan) en Enter om erop te klikken. Wat direct opvalt is dat uitgebreide menu’s lastig te navigeren zijn en dat volgorde erg belangrijk is.

Tip 2: Sla geen niveau over

Tekst op een website wordt in de basis opgemaakt met kopteksten en gewone tekst. Deze kopteksten hebben verschillende niveaus of headers (H1, H2, H3, H4), zoals u ze waarschijnlijk ook kent van Microsoft Word.

Screenreaders, of andere software die het voor mensen met een beperking toch mogelijk maakt uw website te bezoeken, hebben er erg veel profijt van als er geen niveau wordt overgeslagen op een pagina.

Tip 3: Alt-teksten

Afbeeldingen op een website kunnen een ‘Alt-tekst’ meekrijgen, dit is een omschrijving van de beelden. Een screenreader leest deze tekst voor, dus aan de hand hiervan moet een blinde of slechtziende begrijpen wat er op de afbeeldingen staat. Vooral bij belangrijke afbeeldingen zoals grafieken is dit essentieel.

De Alt-tekst komt ook naar voren wanneer u met de muis over de afbeelding hovert. 

Tip 4: Kleurcontrast

In Nederland zijn 700.000 mensen kleurenblind, die ook op websites een probleem ondervinden als twee kleuren teveel op elkaar lijken. Met de onderstaande tool checkt u of bijvoorbeeld uw huisstijlkleuren wel genoeg contrast hebben om zichtbaar te zijn voor kleurenblinden.

Tip 5: WAVE

WAVE is de Web Accessibility Evaluation Tool en maakt potentiële toegankelijkheidsproblemen op een website inzichtelijk. Zo markeert de tool verkeerd geplaatste H1’s of Alt-teksten. Probeer hem eens met uw eigen site om te zien hoe toegankelijk deze eigenlijk is.

Ook toegankelijk zijn?

Dit zijn natuurlijk slechts enkele mogelijkheden om uw site toegankelijker te maken. Wilt u een stap verder neem dan contact op via info@perplex.nl.
We helpen u graag bij het drempelvrij maken van uw website volgens WCAG 2,0, de internationale norm voor toegankelijkheid van webcontent. 

 

Drempelvrije content

VieCuri is het eerste ziekenhuis in Nederland dat voldoet aan de drempelvrij-richtlijnen. Door de toegankelijkheid te vergroten met bijvoorbeeld een voorleesfunctie, zijn we beloond met het Waarmerk Drempelvrij.nl!

Bekijk de case van VieCuri

Lees ook

Strategie van Mercedes-Benz Financial Services in beeld