Umbraco 8 komt eraan!

  • Umbraco

Umbraco is het gebruiksvriendelijke open source contentmanagementsysteem waar we bij Perplex sinds jaar en dag het internet mooier, beter en efficiënter mee maken. Al sinds de eerste aankondiging van versie 8 (the next big major release) zijn de verwachtingen hoog gespannen. Waar Umbraco in de beginjaren veel tijd en liefde stak in de mogelijkheden en uitbreidingen voor programmeurs, heeft bij de afgelopen releases de gebruikerservaring van de editor steeds meer aandacht gekregen. Umbraco 7 liet al een compleet veranderde UX voor de backoffice zien, een waardevolle upgrade voor de editor. Umbraco 8 is volgens Umbraco zelf de volgende stap, voor zowel programmeur als redacteur.

Deel 1: the editor point of view

In een reeks blogs nemen we je mee langs de ontwikkelingen en uitbreidingen van het Umbraco CMS, specifiek in Umbraco 8, gezien vanuit de redacteur, programmeur en designer. Aan mij de eer het eerste blog te schrijven. Kijk en lees mee; dit is Umbraco 8 vanuit the editor point of view.

Lay-out en secties

De allereerste keer inloggen in Umbraco 8 toont direct de meest opvallende verandering: de sectiebalk staat niet langer links maar bovenin je scherm! User informatie is daarmee ook verplaatst naar rechts bovenin je scherm, evenals versie-informatie, tours (laat de gebruiker in een korte visuele toelichting zien hoe het CMS of een specifieke functie gebruikt kan worden) en de zoekfunctie. Deze opent in een layer en is dus niet langer onderdeel van de kolom met content tree.

De inhoud van de sectiebalk is ook anders:

  • Packages zijn nu toegankelijk via een eigen sectie
  • De sectie Developer is samengevoegd met de sectie Settings

To tab or not to tab?

Misschien wel de meest opvallende wijziging op documenttypes is de indeling en lay-out van de tabstructuur; niet langer zijn de properties verdeeld over tabs die bovenin de pagina zichtbaar zijn, ze worden nu juist als ‘secties’, zogeheten accordeons, in de pagina weergegeven.

Bij aanklikken van een pagina zijn de onderdelen standaard opengeklapt. Er is wel de mogelijkheid om alles in te klappen, waardoor je overzicht krijgt over alle onderdelen op de pagina.

 

Content Apps

Er zijn 2 tabs bovenin de pagina overgebleven, namelijk Content en Info. In Umbraco 8 zijn dit de Content Apps. Wordt er op een documenttype gebruik gemaakt van een lijstweergave, dan zal je die ook terug zien als tab.

Een andere functie die verplaatst is is de rollback functie. Deze functie vind je nu terug op de Info tab, bij de bewerkgeschiedenis van een pagina.

Infinite editing

Met de lancering van Umbraco 8 wordt infinite editing geïntroduceerd: een oneindig pad van bewerkingen, bijvoorbeeld voor het bewerken van een beeld dat je wil gebruiken voor het opmaken van een contentpagina. Selecteer je het beeld met behulp van de media picker op het documenttype maar wil je het focuspunt of de afmeting van het beeld wijzigen, dan is dit in screen mogelijk. Je verlaat dus niet langer het documenttype of de sectie, maar bewerkt in screen de afbeelding, sla deze op en selecteer de afbeelding als onderdeel van de op te maken pagina.

Umbraco 8 opslaan opties

Memberinstellingen en profielen

Als redacteur zal je niet meer worden afgeleid met de instellingen voor Members. Binnen de sectie Member hoef je je enkel nog druk te maken om het aanmaken, bewerken en beheren van Members en Member Groups. De instellingen die nodig zijn op Memberniveau kunnen door de programmeur in de Settings-sectie worden beheerd.

Save of Publish

Waar voorheen het opslaan van een pagina verstopt zat ‘onder’ het publiceren, hebben deze 2 functies nu ieder een eigen button gekregen. Zowel Preview, als Save en Publish zijn dus op ieder moment zichtbaar in het scherm.

Scheduled publishing en publishing++

Geen nieuwe functie, maar wel een nieuwe plaats binnen het CMS. Waar je voorheen het inplannen van publicatie tegenkwam op de Properties-tab, is de functie nu verplaatst ‘onder’ de publish button. In een pop-up stel je de gewenste publish date in en geef je ook eenvoudig aan wanneer (indien gewenst) de content weer offline gehaald mag worden. Na opslaan van deze instellingen zijn ze echter niet meer te zien (waar ze voorheen wel zichtbaar waren op de Properties tab). De enige manier om deze instelling te controleren, is door nogmaals op 'Scheduled...' te klikken of de pagina te publiceren. Umbraco een waarschuwing geven dat het niet mogelijk is om de pagina te publiceren omdat deze wacht op het publiceren van een geplande contentupdate.

Publish with descendants

Onder de Publish-button vind je nu ook de functie ‘Publish with descendants’, waarmee je in 1 druk op de knop niet alleen de betreffende pagina, maar ook de onderliggende pagina’s publiceert. Hierbij kan je er ook voor kiezen om pagina’s die offline zijn of nog niet eerder gepubliceerd zijn mee te nemen in de publishactie.

Wat denk ik er als editor van?

Ik was blij verrast bij de lancering van Umbraco 7, omdat in deze versie duidelijk zichtbaar en merkbaar was dat voor de redacteur steeds meer aandacht en liefde in het CMS wordt gestoken. Deze lijn is doorgezet in Umbraco 8, al merk je wel dat de doorontwikkeling voor de redacteur ten opzichte van Umbraco 7 niet vergelijkbaar major is.

Infinite editing

Ik kijk heel erg uit naar het gebruik van infinite editing, omdat niets vervelender is dan ‘de weg kwijtraken’ in je eigen CMS. Ook het eenvoudig opslaan van een pagina door een losse save-button is een fijne toevoeging.

Tab en accordions

Over het weglaten van de huidige tabstructuur heb ik mijn twijfels, zeker als pagina’s veel properties nodig gaan hebben. Dat je als redacteur direct bijvoorbeeld kan zien dat er nog geen meta title en description is ingevuld voor een pagina is erg handig, maar dan moeten deze velden wel zichtbaar blijven boven de vouw. En of dat op ieder paginatype lukt is natuurlijk geen garantie, omdat er nog zoveel meer in te stellen en te beheren moet en kan zijn op een pagina.

Bekijk de opzet in Umbraco 8

Daarnaast denk ik dat de redacteur niet elke propertie bij elke wijziging en aanpassing van content nodig heeft. Content die regelmatig (dagelijks/wekelijks) bewerkt wordt moet je als redacteur direct kunnen zien. Richt een losse tab in voor content die wel eens bewerkt wordt, zoals de header en de footer. En maak tot slot een losse tab voor instellingen die (waarschijnlijk) eenmalig of in uitzonderlijke situaties gewijzigd moeten worden. Denk hierbij aan Google Analytics of de no-follow en no-index opties. In Umbraco 8 is deze opzet niet langer mogelijk, omdat de editor altijd alle properties zal zien.

Editor: DIY

Ben je benieuwd naar Umbraco 8? We hebben een Umbraco-installatie voor je klaargezet waarin je zelf met Umbraco 8 aan de slag kan:

https://umbraco8preview.perplex.eu/umbraco/

User name: perplexrocks@perplex.nl
Password: perplexrocks

Ervaar de veranderingen en vorm je eigen mening over the next big major release. Laat je mij weten wat je ervan vindt?

From another point of view…

Zoals gezegd is in Umbraco 8 niet alleen gedacht aan de redacteur, ook voor de programmeur en de designer biedt de versie nieuwe ontwikkelingen en uitbreidingen. Ook voor het realiseren van meertalige websites/platforms is Umbraco 8 meer dan geschikt. Houd ons blog in de gaten voor deel 2, waarin we je laten zien hoe meertaligheid in Umbraco 8 wordt ondersteund!

Wil jij ook meebouwen aan Umbraco?

Bij Perplex zijn we overtuigd van de kracht van Umbraco. We zetten het doorlopend in om uitdagende platforms, websites en applicaties te realiseren voor interessante opdrachtgevers. Maar we investeren ook in het CMS en dragen ons steentje bij door Umbraco nóg beter te maken. Klinkt goed hè? Is je interesse gewekt en gaat je hart sneller kloppen van Umbraco? Kom dan langs voor een kop koffie!

Bekijk onze vacature

Lees ook

Op exclusief bezoek bij Google Dublin