Digitaal Leerhuis

Gemeentemedewerkers hebben vaak een hoop kennis in huis die hartstikke relevant is voor hun directe en indirecte collega’s. En steeds het wiel opnieuw uitvinden is behoorlijk tijdrovend. Al sinds 2012 organiseert het Digitaal Leerhuis landelijke bijeenkomsten, regio-overleggen en intervisies om zo kennis en ervaring uit te wisselen binnen gemeenten. Oók online.

Omdat de behoefte vanuit gemeenten steeds groter wordt, kwam het Digitaal Leerhuis bij ons met de volgende vraag: ‘Kunnen we geen platform creëren waarop gemeentemedewerkers samenkomen, hun kennis kunnen delen én verrijken?’ Ja, natuurlijk kunnen wij dat! En dus gingen we aan de slag.

‘Waarom zelf iets bedenken als een ander het al heeft opgelost?’- Digitaal Leerhuis

Een logische reis voor haar bezoekers

Een platform voor alle gemeenten van Nederland ontwikkel je natuurlijk niet zomaar. Want wat vinden gemeentemedewerkers belangrijk en hoe kan het Digitaal Leerhuis hier invulling aan geven? Al snel kwam het antwoord: de medewerkers moeten snel en gemakkelijk content kunnen delen én vinden. Zij moeten e-learning modules kunnen volgen, belangrijke ontwikkelingen bijhouden, zich kunnen inschrijven voor events én na afloop van events online verder kunnen praten met hun collega’s via het Digitaal Leerhuis.

Persoonlijk is de basis

Het platform is uitsluitend bedoeld voor gemeentemedewerkers, dus kunnen zij alleen inloggen met hun zakelijke e-mailadres. Nadat ze hebben ingelogd, staat persoonlijkheid voorop. Zo komen ze op een eigen dashboard waar alle interessante ontwikkelingen sinds hun laatste bezoek staan vermeld: specifiek afgemeten op hun expertise en interesses. Vanaf hier kunnen zij navigeren naar alle e-learning, bijeenkomsten en het uitgebreide forum.

E-learning, persoonlijke aanbevelingen en veel kennis

De interactieve leeromgeving van het Digitaal Leerhuis bestaat inmiddels uit meer dan 100 lesmodules verdeeld over verschillende categorieën. Gemeentemedewerkers kunnen naast hun kennis verrijken, ook hun voortgang van de gevolgde lessen bijhouden, zien welke lessen ze nog moeten afmaken én welke lessen er worden aanbevolen op basis van expertise en interesse. Maar hier stopt het niet…

Een uitnodiging is zo verstuurd

Binnen het platform is een online agenda waar Digitaal Leerhuis evenementen aan toevoegt. Vanuit het CMS is alles heel gemakkelijk op één plek te beheren. Zij maken een bijeenkomstenpagina aan en krijgen direct de keuze om een uitnodigingsmail aan het netwerk van Digitaal Leerhuis te versturen.

Vlak voor het event kunnen zij een pre-eventmail sturen naar iedereen die zich heeft aangemeld, en na het event wordt automatisch een post-eventmail verzonden. Ook handig: vanuit deze omgeving kunnen naambadges direct op een stickervel worden geprint. Zo ga je als organisator écht voorbereid een event in!

Sharing is caring

Er valt natuurlijk genoeg te leren van alle collega’s verspreid over het land. Een forum biedt hiervoor de uitkomst: gemeentemedewerkers kunnen hier met elkaar in gesprek, vragen stellen en beantwoorden, maar ook op een veilige manier documenten delen. En vragen worden razendsnel beantwoord doordat er dagelijks een catch-up mail uitgaat, die men trouwens ook wekelijks of maandelijks kan ontvangen.

En met succes

Dat er binnen gemeenten veel behoefte is aan deze manier van kennisdelen, blijkt uit het aantal groeiende leden van Digitaal Leerhuis. En we gaan door: het Digitaal Leerhuis blijft zich ontwikkelen, leermodules worden uitgebreid en tools worden continu vernieuwd of toegevoegd. Zo komen er binnenkort themagroepen aan, waarbij speciale clusters collega’s zich kunnen verzamelen rondom één gemeenschappelijk onderwerp. To be continued…

Nieuwsgierig naar voorbeelden van wat we doen?
Kennis maken en delen in optima forma

Dirkzwager.nl

Kennis maken én delen is bij Dirkzwager, het grootste advocaten- en notarissenkantoor buiten de Randstad, verankerd in haar DNA. Al in 2007 startte Dirkzwager met online kennis delen, meer dan 7.500 artikelen verder was het tijd voor een nieuw platform. Want kennis hebben is macht, kennis delen is kracht. Maak kennis met Dirkzwager.nl!

Bekijk deze case