Platform schoolwebsites

22 basisschoolwebsites vanuit 1 platform

Ontwikkelingsgericht onderwijs, programmagericht onderwijs, Jenaplan, Montessori, Dalton… Het basisonderwijs kent steeds meer onderwijsconcepten.

In Apeldoorn maakt onderwijsorganisatie PCBO samen met 27 basisscholen het verschil. Ook met haar gloednieuwe websites onderscheidt ze zich; een ouder kiest nu gemakkelijker de meest geschikte school voor zijn of haar kind. 

Customer journey framework

27 basisscholen in Apeldoorn met allemaal een eigen identiteit, onderwijstype, organisatie en verschil in grootte. Hoe vinden nieuwe ouders de best passende school, aansluitend op het karakter van hun kind? Deze vraag was het startpunt voor een gezamenlijke brainstorm met PCBO, om een nieuw platform met elkaar uit te denken.

De uiteindelijke basisstructuur voor de nieuwe websites is gekoppeld aan het customer journey framework. Welke stappen doorloopt een nieuwe ouder tijdens het oriënteren en welke vragen spelen daarbij een rol? Hoe werkt onderwijs van nu en hoe ziet zo’n onderwijsconcept er in de praktijk uit?

Op elk van de schoolwebsites komt deze informatie duidelijk naar voren en is ook het geven van 'een goed gevoel' niet uit het oog verloren. Door middel van een overeenkomstige basisstructuur kunnen de scholen daarnaast makkelijk vergeleken worden.

Hoe oriënteert een nieuwe ouder zich bij het selecteren van een basisschool? Welke vragen spelen daarin een rol?

Het beste van meerdere werelden

In overleg met PCBO bleek het publiceren van de verschillende websites vanuit één platform de beste oplossing. Het geeft de scholen de mogelijkheid om zowel templates als content en functionaliteit van elkaar te gebruiken en mee te liften op elkaars voortgang. 

Ook in de basisopzet, het onderhoud en de hosting levert deze keuze voordeel op. Aanpassingen worden één keer gedaan en zijn vervolgens voor alle websites beschikbaar. Maar, dat betekent niet dat ze er dan ook hetzelfde uitzien.

27 identiteiten op basis van 1 ontwerp?

Ja, dat kan! PCBO heeft namelijk gekozen voor een zeer flexibel platform. Alle scholen hebben een eigen karakter, een specifiek onderwijsprogramma en vooral ook een individuele sfeer en huisstijl.

Dankzij realisatie van een grote hoeveelheid ‘bouwstenen’, kunnen alle pagina’s naar wens anders worden opgebouwd. Met één druk op de knop worden vervolgens specifieke stijlelementen toegevoegd, die passen bij de uitstraling van de school.

Perplex 'onderwijs'

Zoals we bij Perplex niet dagelijks lesgeven, is voor een schooldirecteur of leraar het beheren van een website geen dagelijkse kost. 

Op locatie zijn de scholen daarom in kleine groepen getraind. In het beheer van de website, maar ook in een aantal aandachtspunten voor een betere vindbaarheid. De weken erna, tijdens het opmaken van de pagina's, waren we een hulplijn wanneer advies gewenst was. 

Het resultaat? Alle 22 scholen geven helemaal zelf invulling aan hun websites. 

Nieuwsgierig naar voorbeelden van wat we doen?
Pensioenbeleving tot in de puntjes

Platform pensioenwebsites

AZL heeft alle handvatten om de websites van haar tientallen pensioenfondsen piekfijn op te maken. Met meer dan 10 contentblokken, die ieder in drie vormen getoond kunnen worden en een eigen look & feel voor elk fonds, zijn er binnen het platform mogelijkheden genoeg.

Bekijk deze case