VieCuri.nl

gebruiksvriendelijk en drempelvrij

Meer dan 1.000 informatieve pagina's en 750 digitale folders helpen bezoekers een goed beeld te geven over de specialisten en specialismen van VieCuri. Gebruiksvriendelijk, snel en drempelvrij kunnen patiënten hun weg vinden in de ziekenhuissite, dankzij uitgebreide usability tests, optimalisatie als toegankelijke website en integratie van een voorleesfunctie. Ook aan de medewerkers van VieCuri is gedacht: zij gebruiken dagelijks het speciaal op maat gemaakte intranet.

1e plaats voor VieCuri!

Een ziekenhuiswebsite speelt een belangrijke rol in de oriëntatie van een patiënt. Mede daarom onderzocht E-sites in 2017, 81 websites op onder andere toegankelijkheid, veiligheid en vindbaarheid.

Samen met VieCuri hebben we hard gewerkt aan de website en die inzet wordt beloond: ze staan op een gedeelde eerste plaats!* De website scoorde 4 uit de 5 sterren! 

*Zes websites hebben een eindscore van 4 uit 5 sterren: www.alrijne.nl, www.elkerliek.nl, www.havenziekenhuis.nl, www.maasstadziekenhuis.nl, www.viecuri.nl en www.zgt.nl.

 

Er is rekening gehouden met de vele doelgroepen die de website bezoeken, waaronder patiënten, professionals, bezoekers en medewerkers. Met stip op één staat echter de patiënt. 

Een goed beeld voor de patiënt

Er is enorm veel informatie te vinden op de website: er zijn meer dan 750 folders verkrijgbaar en is er informatie over ruim 190 specialisten. Specialisten van VieCuri zijn binnen de website voorzien van hun eigen curriculum vitae. Door deze eigen pagina heeft de patiënt een goed beeld van de specialist waarbij hij/zij onder behandeling is. Heeft de specialist blogartikelen geschreven, dan is de verwijzing naar deze artikelen opgenomen op de pagina. Hiermee geeft de pagina een totaalbeeld van de expertise van de specialist.

Daarnaast heeft elke specialisme binnen VieCuri ook een eigen omgeving. Hier is alle relevante informatie beschikbaar voor patiënten van deze afdeling. Waaronder specialisten, veelgestelde vragen, informatiepagina's, folders en video's.

Kids

Ook aan de kinderen (en hun ouders) die de website bezoeken is gedacht. Een speciale lay-out, aangepast op het gebruik van kleuren en illustraties op de kinderafdeling, geeft kinderen de mogelijkheid op een laagdrempelige manier informatie te verzamelen over hun bezoek aan het ziekenhuis.

Beheer

Niet alleen het gebruik van de website is aandachtspunt geweest bij de realisatie, ook voor het beheer van de website zijn enkele doordachte keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld het plaatsen van patiëntenfolders. Deze worden centraal beheerd, maar middels een koppeling automatisch op de website geplaatst. De folders worden daar getoond waar ze van toepassing zijn.

Uitgebreide usability test

Maar liefst ruim 100 personen hebben het prototype van de nieuwe website uitvoerig getest. 59 mensen uit de regio van het ziekenhuis en 49 medewerkers van VieCuri hebben online vragenlijsten beantwoord en deelgenomen aan een testdag. 

De resultaten zijn meegenomen tijdens de doorontwikkeling naar een daadwerkelijke website: aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik.

Een eyeopener was bijvoorbeeld dat niet iedereen begreep dat er op de pagina's gescrolld kan worden.

Certificaat Waarmerk drempelvrij.nl

Drempelvrij

Er is niet alleen rekening gehouden met de feedback vanuit het testpanel. Ook is de website geoptimaliseerd als toegankelijke website. Stichting Drempelvrij.nl geeft toegankelijke websites, die voldoen aan de gestelde eisen, een kwaliteitskeurmerk. Dit keurmerk geeft de garantie dat een website door alle bezoekers goed te gebruiken is en beter gevonden wordt in zoekmachines.

Om de toegankelijkheid extra te vergroten, heeft de website daarnaast ook een voorleesfunctie voor mensen die moeite hebben met lezen. Zowel content als documenten kunnen worden voorgelezen, zonder dat hiervoor software op de computer van de bezoeker geïnstalleerd hoeft te worden.

Meer informatie over accessibility

VieCuri is het eerste ziekenhuis in Nederland dat voldoet aan de Drempelvrij-richtlijnen. De website VieCuri.nl is geoptimaliseerd als toegankelijke website en door de (externe) inspectie-instelling Stichting Accessibility, na het uitvoeren van een audit, beloond met het Waarmerk drempelvrij.nl

Maatwerk intranet

De ruim 3.000 medewerkers van het Medisch Centrum kunnen terecht in het intranet 'StartPunt', dat geheel in stijl is gebaseerd op de vormgeving van de website. StartPunt wordt gepersonaliseerd op basis van de ingelogde gebruiker en zijn of haar wensen ten aanzien van de functionaliteit. Middels 'Single Sign-On' worden gebruikers binnen het ziekenhuis geauthenticeerd op basis van de inlognaam van de computer, waardoor er niet opnieuw in het intranet zelf ingelogd hoeft te worden. Handig!

Voor ziekenhuizen

Benieuwd wat Perplex voor andere ziekenhuizen heeft gedaan en in de toekomst kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze expertise pagina voor ziekenhuizen.

Meer informatie

Nieuwsgierig naar voorbeelden van wat we doen?

Bewuzt: dé eindejaarscampagne!

12 november 2018: na maanden van voorbereiding, sinds het winnen van de pitch in de zomer, ging de eindejaarscampagne van Bewuzt van start. 7 spannende weken volgden! Voor het eerst waagde Coöperatie VGZ de stap om deze campagne volledig online in te zetten, met minder mediabudget dan het jaar ervoor en tegelijkertijd ambitieuze groeidoelstellingen. Tot welke hoogte zouden we de resultaten kunnen laten stijgen?

Bekijk deze case