Umbraco-versies; leuker kunnen we het niet maken?

  • 10 oktober 2022 - Techniek - Umbraco CMS
  • Leestijd: 5 minuten
Jeffrey Schoemaker Solutions architect

Je hebt er vast over gehoord... Umbraco versie 7 loopt op zijn eind. Na september 2023 zal deze versie niet meer actief worden ondersteund door Umbraco. Maar wat betekent dat voor jouw website op Umbraco v7? En moet je actie ondernemen? We leggen je uit wat het nieuwe releaseritme van Umbraco betekent voor jouw website en wat je kan doen als je website nog draait op Umbraco 7. 

Alles veroudert

Niets blijft zo actueel en nieuw als op het moment van kopen of eerste gebruik. Dat klinkt misschien een beetje cryptisch, maar we kunnen het nog veel eenvoudiger stellen: alles veroudert. Van bijna elk product dat je in huis hebt of dagelijks gebruikt is een nieuwe(re) versie beschikbaar. Soms ga je mee met de vernieuwing, maar soms is het 'oude' product gewoon goed genoeg.

Met software werkt het in principe net zo. Vanaf het moment dat je software koopt of in gebruik neemt is het al niet meer 'nieuw en actueel'. Software wordt (continue) doorontwikkeld; niet alleen om steeds weer nieuwe mogelijkheden te creëren, maar ook omdat de digitale wereld niet stilstaat. Onderwerpen als privacy en security spelen daarbij ook een belangrijke rol; software moet doorontwikkeld worden om het risico op fouten, lekken en gaten zo klein mogelijk te houden.

Hoe staat het ervoor onder de motorkap?

Constateren dat de software die je gebruikt verouderd is, is voor de gemiddelde gebruiker niet eenvoudig. Vaak zijn het de experts, techneuten, programmeurs (en alle andere technische functietitels die ik vergeet) die in staat zijn te beoordelen of software goed, prima of aan vervanging toe is.

Fabrikanten en ontwikkelaars van producten en software helpen daar een handje bij. De zogeheten End of Life (EOL) geeft aan wanneer, volgens de fabrikant of ontwikkelaar, de software aan het einde van zijn leven is en dus vervangen moet worden.

End of Life; voor wie?

Het klinkt wel heel erg zwaar; 'End of Life'. Het is niet zo dat je website op dat moment per direct uit de lucht is. Echter vanuit de leverancier is het een duidelijk statement dat de software niet langer wordt ondersteund. Verouderde software is kwetsbaarder, minder eenvoudig uit te breiden en moeilijker te onderhouden (het aantal experts dat kan werken met oude(re) software neemt af). Ook kost het meer tijd en moeite om oude(re) software veilig te houden.

Anderzijds speelt er ook een commercieel aspect mee. We verblijden onszelf graag met nieuwe producten, mits daar ruimte voor is in de portemonnee. Maar naar software kijken we toch iets anders... de gemiddelde marketeer wordt niet per se blijer als zijn website op de laatste softwareversie draait (wat merk je daar precies van?), maar is wel gelukkig als met deze laatste versie ook nieuwe of verbeterde functionaliteiten beschikbaar komen. Het uitbrengen van een nieuwe versie is ook meteen een mooi moment voor het onder de aandacht brengen van nieuwe mogelijkheden.

Oke, maar hoe werkt dat met de versies van Umbraco?

Voor het uitbrengen van releases heeft Umbraco de afgelopen jaren geen vast ritme aangehouden. Zo werd Umbraco 4 in 2009 uitgebracht en maar liefst 6 jaar ondersteund. Hetzelfde geldt voor Umbraco 8, ook deze versie heeft een support window van 6 jaar (gehad). Umbraco 7 springt er uit als het aankomt op ondersteuning vanuit Umbraco, met de End of Life in september 2023 komt een einde aan een support window van 9,5 (!) jaar.

In 2021 introduceerde Umbraco een nieuw release-ritme, met ingang van de release van Umbraco 9. En in dit ritme gaat ook de support- en securityfase per versie mee. Voor het kenmerken van de verschillende versies maakt Umbraco gebruik van Semantic Versioning. De opbouw van een versienummer is als volgt: <major>.<minor>,<patch>

 

Wat moet je weten over dat ritme? Umbraco brengt vanaf nu 2 keer per jaar een nieuwe major-versie uit. Een nieuwe major betekent 'breaking changes', oftewel: wijzigingen/toevoegingen met behoorlijke impact op de code.

In een iets ander ritme worden de minor-versies uitgebracht; elke 6 weken komen er wijzigingen/toevoegingen beschikbaar die weinig tot geen impact hebben op de code.

Het ritme voor patches zal niet wijzigen, deze worden uitgebracht wanneer ze nodig zijn. Denk hierbij aan bugs of issues, die direct of op redelijke termijn verholpen moeten worden.

Long-term supported (LTS)

Kijken we naar het ritmevan Microsoft .NET, dan zien we dat Umbraco hierop aansluit. Umbraco voegt daar (net als Microsoft) aan toe dat elke 4e major-versie voor langere tijd ondersteund wordt. Dit is de zogeheten LTS (long-term supported) versie. De LTS-versies van Umbraco en Microsoft .NET gaat daardoor gelijk op. LTS-versies worden door Umbraco 3 jaar ondersteund; na release behoren de eerste 2 jaren tot de supportfase, het 3e (en laatste) jaar is de securityfase.

Plan de campagne; hoe ga ik met End of Life om?

Draait je website op een oude(re) versie van Umbraco en is deze versie End of Life? Dan heb je 3 opties:

  1. Upgraden of migreren
  2. Niet upgraden
  3. Een nieuwe website

Voor iedere optie zijn voors en tegens te benoemen en de beste optie is afhankelijk van een heleboel factoren. We helpen je graag een handje door onze kijk te delen op de verschillende mogelijkheden.

1. Upgraden of migreren

Aangezien Umbraco in de afgelopen jaren een andere manier van versiebeheer heeft toegepast, is upgraden naar een nieuwe(re) versie niet altijd eenvoudig. De verschillende tussen Umbraco 4, 6, 7 en 8 zijn dusdanig (ook in onderliggende code), dat we hierbij spreken van een migratie. Een migratie is mogelijk, maar complex. Er moet veel code worden aangepast, er zijn grote verschillen in gebruikte Microsoft-technologiën, veel functionaliteiten werken niet out-of-the-box en de complete webste moet getest worden. Een tijdrovende klus. Daarbij is het belangrijk om te noemen dat je geen versies kan overslaan. Draait je website op versie 7 en wil je naar versie 10, dan zal je ook versie 8 en versie 9 langs moeten. 

Vanaf Umbraco 9 spreken we van upgraden; het bijwerken van de software naar de nieuwe(re) major. Upgraden van versie 9 naar versie 10 is vele malen eenvoudiger, omdat dezelfde technologiestack wordt gebruikt. Hoe eenvoudig of complex upgraden naar toekomstige versies is, zal pas bekend zijn op het moment van releasen van deze versies.

2. Niet upgraden

Is dat serieus een optie? Ja hoor. Je website gaat niet offline op de End of Life-datum. En als dat wel het geval is, dan ligt dat waarschijnlijk aan iets anders. Laat je je website draaien op een versie van Umbraco die niet meer actief ondersteund wordt, dan loop je wel een aantal risico's. Bijvoorbeeld:

  • Het wordt moeilijker om de software te onderhouden en uit te breiden
  • Niet alle programmeurs kunnen werken met de software
  • Er worden geen patches meer uitgebracht bij security-incidenten
  • Er worden geen nieuwe functionaliteiten meer uitgebracht

En wat dat voor gevolgen heeft?

  • Doorontwikkelen van je website is kostbaarder, omdat er gaat meer tijd zitten in het aanpassen en bewerken van de (code van) de website
  • Er zal op software- en hardwareniveau extra security-lagen en maatregelen moeten worden ingericht om de verouderde software goed te beschermen
  • Je kan op je website niet eenvoudig gebruik maken van nieuwe features zoals ContentBlocks, uMarketingSuite, 2FA en al het moois dat nog ontwikkeld gaat worden...

Om te zorgen dat je je website echter veilig blijft draaien heeft Perplex het unieke Extended Support-product ontwikkeld. Door een licentie hier op te nemen zorgen wij dat je website tot 6 jaar ná End-of-life veilig kan blijven draaien. Weliswaar veroudert de onderliggende code nog steeds, maar je hebt wel de zekerheid dat je website nog jaren in de lucht blijft!

Quote start
In short, using a major version of Umbraco after its EOL date might mean that the CMS won’t be as reliable, secure, and friendly to work with as you are used to.

Volgens Umbraco

Quote stop

3. Een nieuwe website

Je voelt het waarschijnlijk zelf ook... het is belangrijk dat alles onder de motorkap goed fuctioneert en van deze tijd is. Maar het succes van een website hangt natuurlijk ook af van hoe goed deze aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep én de organisatie. In het geval van een nieuwe website gaan we terug naar de tekentafel en beginnen we met een frisse start.

Wie is de doelgroep? Waar staat de organisatie voor? Waar is de doelgroep mee geholpen? Wat is het doel van de website? Een greep uit de vragen die we graag eerst beantwoorden voordat we een nieuwe website bouwen. Niet alleen de indeling en inhoud van de website bedenken we opnieuw, ook maken we een nieuwe start met code. Hergebruik van (kleine) delen design en front-end is in sommige gevallen mogelijk, maar daar blijft het dan ook bij. De website voldoet aan de standaarden van nu en kan vanaf dat moment periodiek worden geüpdatet volgens het nieuwe ritme van Umbraco. En nog belangrijker; de website past ook weer helemaal bij de doelgroep én de organisatie.

Benieuwd naar onze werkwijze?

Maar wat moet ik nu doen met mijn website?

Je hebt gezien dat er 3 opties zijn. Welke optie het beste is voor jouw website en jouw organisatie hangt af van meerdere factoren. Denk aan:

  • Welk budget is beschikbaar?
  • Op welke versie draait de website nu?
  • Hoe is de website er onder de motorkap aan toe?
  • Met welke frequentie wordt er doorontwikkeld aan de website?
  • Sluit de website nog goed aan bij doelgroep en organisatie?
  • Hoe beweegt de organisatie zich de komende jaren?
  • ...

We begrijpen dat het nemen van de juiste beslissing lastig kan zijn met zoveel opties. Daarom denken we graag met je mee en voorzien je graag van een passend en eerlijk advies.

Advies nodig?

We horen graag je situatie aan, om je daarna te voorzien van een doordacht advies. We voegen daar ook een voorlopige planning en budgetindicatie aan toe. Wel zo fijn!

Jeffrey Schoemaker Solutions architect